Zeytinlikleri maden ocağına açan teklif jet hızıyla devreye girdi: Şirketler baskı yapıyor
ANKARA – Zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılması, özelleştirilen limanların sözleşmelerinin 49 yıla kadar uzatılması gibi tartışmalı birçok düzenlemenin yer aldığı torba yasa tasarısı, Meclis’e sunulmasından 3 gün sonra yarın komisyonda görüşülecek. AK Parti’nin yılsonuna kadar yasalaştırmak istediği zeytinlik düzenlemesi 10’uncu kez Meclis gündemine alındı.
AK Parti milletvekilleri tarafından imzalanan ‘Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlar ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Taslağı’ Cumartesi akşamı TBMM’ye sunuldu. Teklifin bir yönü, zeytinliklerin maden alanlarına açılmasını düzenlemektedir. Teklifle Maden Kanununa kesintili konu eklenerek yürütülen madencilik faaliyetlerinin zeytinliklere denk gelmesi ve diğer alanlarda faaliyet yürütülmesinin mümkün olmaması halinde, zeytin tarlasının madencilik faaliyetlerinin yürütüleceği kısmı dışarı taşınacaktır. Enerji ve Konvansiyonel Kaynaklar Bakanlığı, zeytinlik alanında madencilik faaliyetlerine ve bu faaliyetler için kesintili tesislerin inşasına izin verecektir.
Aynı yönetmelik daha önce Meclis gündemine gelmiş ve itirazlar üzerine geri çekilmişti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bir yönetmelikle birebir düzenleme getirdi ancak onlarca dava sonucunda Danıştay yürütmeyi durdurma kararı aldı.
‘ŞİRKETLER SEÇİM SÜRECİNDE GÜCÜNÜ GÜÇLENDİRİYOR’
Çevre Hukuku Ağı Sözcüsü Avukat Fevzi Özlüer, “Kulislerden edinilen bilgilere göre Kemerköy ve Yeniköy termik santrallerini satın alan grup en çok bu yasanın gündeme gelmesini istiyor. Kısıtlı kömür rezervi olduğu için ‘elektriksiz kalacağız’. Öte yandan bu durum bir fırsat.”Kanun çıkmazsa yasal işlem başlatacağız” uyarıları gündemde ya da olabilir. Güneş enerjisi için bir teşvik beklentisi var” dedi.
Özlüer, “Şu anda bu iki santral alanı güneşe dönme yönünde adım atıyor ama seçim sürecinde hükümete baskı yaparak her şeyi almak istiyorlar” dedi.
‘MAHKEMELER TEKRAR İPTAL ETTİ, YAPILANI YAPMAK İSTİYORLAR’
Danıştay kararında düzenlemenin ancak kanunla yapılabileceğinin belirtildiğini belirten Özlüer, “Zeytin Yetiştiriciliği Kanunu özel bir kanundur. Maden kanununda değişiklik Bu genel kanunda var. Bu durumda bu kanun uygulandığında mahkemeler yeniden iptal kararı verecektir. Asıl talep bu ortada ne yapılıyorsa onu yapmaktır. Mümkün olduğu kadar çok alana girmek mümkün” dedi.
Düzenlemenin Anayasa Mahkemesi’nin gündemine gelmesi durumunda mahkemenin düzenlemeyi iptal etmesi gerektiğini söyleyen Özlüer, “İptal edilebilir mi? Hukuk devleti olup olmadığımız açısından bunu ortaya koymak gerekiyor. Toplum toprağına, zeytinine sahip çıkarsa iptal eder, etmezse bozmaz. Aynı şey yasama organı için de geçerli” dedi.
‘HÜKÜMET 100 BİN AİLEYE KARŞIYSA, ÜLKEYİ KİM YÖNETİYOR?
Yasayı bir an önce çıkarma isteklerinin “demokratik toplum düzenine aykırı örgütlü bir eylem” olduğunu söyleyen Özlüer, “Kanun mürekkebini bilgisayarına basan fosil yakıt finansörleridir” dedi. Özlüer, “Eğer hükümet bu aşamada zeytinci yüzbinlerce aile pahasına bu yasayı çıkarmak isterse halk ülkeyi kimin yönettiğini sorgulayacaktır.”
‘BAKANLIĞIN GÖREVİ ZEYTİNLERİ KORUMAK’
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, “Normalde bakanlar kurulu mantığı olsa bu konu bakanlıklar arasında görüşülür ve sorun olmaz ama ne yazık ki alınan kararlarla gündeme geldi. tepeden diğer bakanlıkların görevlerini hiçe saydığı, sessiz kaldığı bir ortamda yeniden gündeme geldi.”
Suiçmez, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın görevi, Enerji ve Olağan Kaynaklar Bakanlığı’nın taleplerini kabul etmemek. Bilakis zeytinlikler anayasa ve kanunlara göre korunmalıdır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın üzerinde bir bakanlık değildir.
‘ANAYASAL MAHKEMEDEN DÖNÜŞ’
“En kötü kanun teklifi Anayasa Mahkemesi’ne gider, oradan döner” diyen Suiçmez, “Normlar hiyerarşisine göre çıkarılacak kanunun anayasaya aykırı olamayacağını savunuyoruz. Süreci takip ediyoruz. Beklentimiz odur. yasa TBMM’de geri çekilecek” dedi.
‘BÜTÜN ZEYTİNLERE KARŞI BİR YASA’
Zeytin üreticisi Salih Madra, “Onlar yorulmadı, biz de yorulmayacağız. Bu yasayı çıkarmamaya çalışacağız. Tüm zeytincilerin karşı karşıya olduğu bir yasa. Nasıl böyle bir şeye cesaret ederler anlamıyorum.”
Yönetmeliğin daha önce Danıştay’dan iade edildiğini hatırlatan Madra, “Olmayacak bir şey. Dokuz ay önce döndü, Danıştay’dan döndü. Belki tekrar döner ama bu süreçte vermek istedikleri zararı anında verirler. Bu mantıksız bir şey” dedi.
‘AK PARTİ MANİSA’NIN İMZALADIĞI ÖNERİ VE BALIKESİR SÜREÇLERİ AKLINIZDA TUTUN’
Teklifin tekrar tekrar gündeme gelmesini bir yanılsama olarak değerlendiren Madra, teklife imza atan AK Partili milletvekillerini eleştirerek, “Dünyada enerji krizi var diyorlar, enerjiyi kısmak gibi bir fikir ortaya atıyorlar. zeytin ağaçlarının sökülmesi ve altındaki kömürlerin kaldırılması. Bu, kamuoyunda uygun görülmeyen bir tasarıdır. Bunların bir kısmı AK Parti’nin Manisa ve Balıkesir’deki milletvekilleridir. Bunu bir illüzyon olarak görüyorum. AK Parti’nin seçimden önce böyle bir girişimde bulunmasını aklım almıyor.”
Komite görüşmeleri başlarken çevre örgütleri, zeytin üreticileri ve aktivistler saat 11.00’de Meclis önünde açıklama yaparak öneriyi protesto edecek.