Askeri Eğitim Tasarısı Avustralya Parlamentosuna Sunuldu
Avustralya Parlamentosu’na, eski askeri personelin ordu sırlarını korumak amacıyla başka bir ülkenin ordusuna eğitim vermesini yasaklayan bir yasa tasarısı sunuldu.
Avustralya Savunma Bakanı Richard Marles, “orduya ait gizli bilgilerin korunmasına yönelik” bir yasa tasarısını parlamentoya sundu.
Bakan Marles parlamentoda yaptığı konuşmada, tasarının özellikle AUKUS ortaklarıyla çalışmaya başladığı dönemde “Avustralya’nın hassas teknoloji ve bilgileri korumak için güvenlik standardını iyileştirme konusundaki kararlılığını yansıttığını” söyledi.
Tasarının bu konudaki yasal hedeflerin tamamını temsil etmediğine işaret eden Marles, “Bu, AUKUS ortaklarımızla daha sorunsuz teknolojik transferler yapmaya yönelik önemli bir adımdır.” İfadesini kullandı.
Tasarıya göre, Avustralya ordusunun eski bir çalışanının, Savunma Bakanlığı’nın izni olmadan başka bir ülkenin ordusunda çalışan veya orada eğitim gören eski bir çalışanı, 20 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek.
Bakan Marles, hangi ülkelerin bu kısıtlamaların dışında tutulacağına karar verme yetkisine sahip olacak.
AUKUS anlaşması
Avustralya, Ekim 2021’de ABD ve İngiltere ile nükleer denizaltı teknolojisi alanında iş birliğini öngören AUKUS anlaşmasını imzaladı.
3 ülkenin isimlerinin İngilizce kısaltmasından oluşan “AUKUS” anlaşması uyarınca, Güney Avustralya eyaletinin başkenti Adelaide’deki tersanelerde en az 8 adet nükleer enerjili denizaltı inşa edilmesi planlanıyor.
Anlaşmaya göre Avustralya’nın sahip olacağı nükleer enerjili denizaltılar, Hint-Pasifik’te istikrarı desteklemek ve anlaşmaya taraf ülkelerin ortak çıkar ve menfaatlerinin korunmasına katkıda bulunmak amacıyla kullanılacak.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, Çin’in Hint-Pasifik bölgesinde artan askeri varlığına karşı yapılacağı açıklanan AUKUS anlaşmasına tepki göstererek, “anlaşmanın bölgesel barış ve istikrarı ciddi şekilde baltalayacağını” eleştirdi.